VERKOCHT

Landgoed Epemastate te YSBRECHTUM-SNEEK

Epemawei 6-8 te 8633 KS Ysbrechtum | Vraagprijs: Op aanvraag
Status: Verkocht Oppervlakte: 05.71.24 hectare
Bouwjaar: 1652 Soort object: Landgoed (wonen en werken)
Terug naar aanbod overzicht

Namens opdrachtgever te koop aangeboden:

EEN SCHITTEREND LANDGOED MET RIJK VERLEDEN

Stinsen, borgen, havezaten, staten. De landgoederen, buitenplaatsen en kastelen in het noorden des lands kennen vele benamingen. Maar prachtig zijn ze! En de Epema State is daarin geen uitzondering. De Epema State is een bijzonder huis – altijd liefdevol onderhouden en in buitengewoon goede conditie – en met 6 hectare oppervlak een volwaardig en tegelijkertijd overzichtelijk, onder NSW gerangschikt landgoed.

Het huis is in 1652 gebouwd maar de plek was al veel langer bewoond. Sindsdien heeft de state een aantal gedaanteverwisselingen ondergaan, waardoor ze steeds is meegegaan met de tijdgeest. In 1894 kreeg ze de huidige, neorenaissancistische wikkel, ontsproten aan de geest van architect J. Kok, die zich hiervoor voornamelijk liet inspireren door het oeuvre van de Franse ontwerper Eugène Viollet-le-Duc.

Een huis als de Epema State, dat bewoon je niet; dat is een partnerschap, een relatie. Als bewoner ben je sleutelbewaarder en instandhouder van een stuk geschiedenis, want dat we allemaal slechts passanten zijn, dat is op zulke plekken altijd goed voelbaar. Het huis vraagt je aandacht, heeft je hulp nodig maar geeft je ook schoonheid om van te genieten, ruimte om te werken en geborgenheid zoals geen ander bouwwerk dat kan. Dit huis heeft een eigen persoonlijkheid. Kamer voor kamer wordt deze uitgemeten. Hoewel het verleden voor ons in zwartwit wordt weergegeven, was men – grappig genoeg – dol op kleur; veel van de hier gebruikte intense kleuren zijn echt monumentaal te noemen. Wat een schril contrast (en wellicht ook een standvastig verzet) tegen de dulle wit-grijs-zwarte interieurs die tegenwoordig de boventoon voeren.

Qua locatie: IJsbrechtum is haast vergroeid met Sneek, en ligt op het randje van het Friese merengebied. De A7 is vlakbij en maakt dat het landgoed mooi ontsloten ligt!

 

ERFGOED BEWAREN

De Epema State is al sinds jaar en dag in dezelfde familielijn doorgegeven. Het bewonen van een monumentaal object in deze orde van grootte, vereist zelfvertrouwen, ondernemerschap en visie. Dat de huidige eigenaar deze eigenschappen bezit, dat wordt zonneklaar als we de Epema State betreden. Hij heeft zijn werkplek ondergebracht in de bovenverdiepingen en laat daar een prachtig staaltje binnenhuisarchitectuur zien; de oude structuur gaat een synergie aan met vooruitstrevende vormgeving, met veel glas en blank hout. Cultuurhistorisch erfgoed bewaren is dus méér dan een oppas zijn; het is de plek van dat erfgoed bestendigen voor de toekomst. Die synergie, dat moet ook het leidmotief zijn voor de nieuwe eigenaar van de Epema State; die persoon is een ware kapitein op het schip en zorgt ervoor dat hieruit de mooiste dingen voortkomen. Het vraagt een gevoel van verantwoordelijkheid en liefde voor Neerlands schone stenen, en de middelen om te kunnen plotten voor de toekomst.

 

HET LANDGOED BELEVEN

Dit huis moet je eigenlijk ervaren; gewoon, erdoorheen wandelen. De dimensies van het grote huis zijn anders maar niet overweldigend; je voelt je nergens verloren – wat knap is, met een woonoppervlak van 952 m². De entree begint zodra je de oprijlaan inrijdt. De lindelaan leidt naar het pittoreske poortgebouw. Geheel in stijl bewaard gebleven en met de wapens en het bouwjaar op de gevel, vormt ze een bijzonder welkom. Onder de kruisribben van de ronde gewelven en over de oude klinkers, stappen we het sprookje van Epema State binnen. Het poortgebouw zelf bevat een romantisch appartement, met een woonkamer, keuken en slaapkamer, en wordt momenteel ook als bruidssuite gebruikt. Maar hierover later meer.

Uiteraard ligt er op het voorplein een rotonde, want ja; we moeten de bolide natuurlijk wel zonder al te veel stuurmansacrobatiek af en aan kunnen rijden. Het uitnodigende bordes en de aangebouwde ingangspartij met trapgevel zijn een prachtige opmaat voor de rest van het huis; ook hier weer een fraai reliëf met daarop het bouwjaar, de heraldiek en bijbehorende symbolen van het stichtende geslacht.

De ontvangsthal is indrukwekkend en loopt van voor naar de achterzijde van het huis en verdeelt het huis in twee delen: rechts de noeste arbeid en dineren, links converseren en ontspanning. De hal en entree worden gescheiden door een glazen deur. De hal zelf heeft een fraaie visgraatgelegde eikenhouten vloer. Kraakheldere witte wanden zijn het perfecte canvas voor de familie-memorabilia. Aan het einde van de hal een dubbele WC, de trappartij naar de verdiepingen en de trap naar het souterrain; het downstairs waar het personeel zich bewoog, en met feesten en partijen zich nog steeds beweegt. Aan de andere zijde een corridor met dubbele WC en wastafels, en een kleine pantry.

Rechtsvoor de bijzonder fraaie salon met imposante betegelde haardpartij. Daar men het vroeger moest hebben van de openhaarden, zijn de diverse vertrekken in het huis nog voorzien van haardplaatsen en schoorstenen. Momenteel is de kamer in gebruik als plek om in het licht van de ochtendzon te genieten van de koffie. Op de vloer ligt een prachtig kleed; omdat deze afmetingen zo ongebruikelijk waren, werden alle textiel op maat gemaakt voor deze huizen. Gordijnen en kleden zijn een deel van het ensemble dat dit landgoed is en vertellen op hun eigen manier het verhaal over de state. Het rode behang geeft deze ruimte een warme ambiance en de vele schilderijen wekken het gevoel van een kunstkabinet.

Het vertrek achter de salon, met uitzicht op de tuin, is momenteel in gebruik als eetkamer. Het lindegroen geeft een rustgevende sfeer en maakt dit de perfecte plek om de krant uit te pluizen, of om tot een studeerkamer te maken. Aan de linkerzijde van de hal de woonkamer en suite, waar men kon musiceren en spelletjes doen, of gewoon met een goed boek bij de haard zitten. Aan de voorzijde de schitterende voorkamer, georiënteerd op het noorden. De werkelijk prachtige gordijnen vormen een eigenzinnige compositie met de karmozijnrode plafondribben en de viooltjesblauwe wanden.

De achterkamer spettert zonlicht met citron-gele wanden. Hier ook weer een bijzonder smaakvol een-tweetje met de stoffering en de gebinten. Vanuit de kamer een schitterend uitzicht op de omringende tuinen. Aan de rechterzijde de garage; dit was het voormalige koetshuis en dit is met de latere verbouwingen bij het huis getrokken. Momenteel is er boven het koetshuis een appartement gerealiseerd.

 

EERSTE VERDIEPING
De kunstig handgemaakte bordestrap leidt naar de bovenverdiepingen. De mezzaninevloer is met een glazen wand efficiënt en stijlvol afgesloten. Op deze vloer een viertal kantoorruimtes, doorspekt met schitterende details als de haardpartijen, plafondlijsten en -gebinten. De voormalige dienstruimtes kenmerken zich door enkele treetjes naar boven; hier vinden we de pantry en de WC’s.

De zolderverdieping is qua karakter zichzelf gebleven; geen strakke gestucte wanden, maar robuust afgetimmerd met houten panelen. Glazen wanden geven een prettige beslotenheid terwijl de dimensies van de kap voelbaar blijven. De oude gebinten en vloeren zijn geïntegreerd in het ontwerp en spelen een eigen rol. De kap is voorzien van vijf daklichten ten voeten uit, die van buiten haast onzichtbaar zijn door de voorgeplaatste regels.

KAPVERDIEPING
De mezzaninevloer heeft als ware eye-catcher de bijzonder fraai vormgegeven wenteltrap naar de bovenste verdieping. Door middel van de zeer kunstig aangebrachte dakopeningen in de kap, is hier een zee van daglicht gecreëerd. De vertrekken op deze en de zolderverdieping, zijn momenteel in gebruik als kantoor. Het is echter goed denkbaar dat hier de oude slaapkamers weer in ere worden hersteld.

Appartement koetshuis
Het appartement boven het inpandige koetshuis heeft aan de rechterzijde een eigen entree. Dit appartement is modern vormgegeven, met behoud van de klassieke elementen als de zijpanelen, boekenkasten en de verdiepte vensters. Een berkenfineer laminaatvloer geeft het een Scandinavische toets. De badkamer is voorzien van een ligbad, douche, WC en biedt ruimte aan de wasmachine en -droger. Aan de voorzijde de eetkamer met de trap naar de zolder. Daar treffen we een slaapkamer en een inloopkast. Hier is het appartement verbonden met de zolderverdieping van het grote huis; vanuit de bergzolder is er een deur die de twee zolderruimtes verbindt.

SOUTERRAIN
Uiteraard hoort er bij een dergelijk voornaam huis ook een souterrain. Eens het domein van het personeel. Het souterrain is nog mooi bewaard gebleven; de zwart-witte tegelvloeren en de klassieke witjes op de wanden, nemen ons meteen mee naar vervolgen tijden. Aan de voorzijde een aantal royale kelderruimten. Hier zijn de gebinten van de oude houten vloeren goed zichtbaar. Daglicht is er in overvloed, vanwege de aanwezige ramen maar de vrije stahoogte is hier beperkt. Het inpandige koetshuis bevindt zich aan de rechterzijde van het pand. Hier plek voor een heuse koets of een moderne bolide. Alles is mogelijk. Aan de achterzijde bevindt zich een professionele keuken die Epema State ondersteunt in de huidige functie ten behoeve van feesten en partijen.

BUITEN
Aan de achterzijde en aan de oostelijke kop is het huis witgepleisterd en heeft zo een hele andere uitstraling dan de wat strengere voorgevel. De parkachtige tuinaanleg met boomgaard, slingerpaden en waterpartijen, is op conto van mijnheer L. Pieters Roodbaard, een Nederlands tuinarchitect die met name in Friesland en Groningen vele sprookjesachtige tuinen aangelegd heeft (Fogelsangh, Poptaslot, Stania State en Oranjewoud, om er maar een paar te noemen).

POORTGEBOUW
In het prachtige poortgebouw, waar de voor- en achterzijde ook weer heel verschillend zijn, is zoals gezegd een bruidssuite aangebracht. Rapunzel, gooi los je haar: het ronduit romantische gebouwtje heeft een eigen torentje. Gelukkig is er voor Rapunzel goed nieuws; er zijn twee trappen in het poortgebouw; eentje in die toren en eentje in de hal. Boven de poort respectievelijk de woonkamer en de slaapkamer; door de houten aftimmering en het serene palet zeer sfeervol en de perfecte setting voor een eerste huwelijksnacht. Een schattige kombuiskeuken biedt alle faciliteiten voor een ontbijt of lichte maaltijd. De badkamer doet niet onder voor de suite; met een vrijstaand ligbad, wasmeubel en de landelijke lambrisering is het een kwestie van de kaarsjes aan en een glas bubbels in de hand, dan kan het grote genieten beginnen.

 

KORTOM
De Epema State is imposant te noemen; van gestalte, volume, details, geschiedenis, conditie. Alles klopt hier. Hier ligt een scala aan kansen, ook op bedrijfsmatig gebied, want dit magnifieke landgoed is thans een succesvolle huwelijks- en congreslocatie. Wie pakt de handschoen? Want deze kansen doen zich echt maar spaarzaam voor. We nemen je dan ook graag mee, voor een echte tour, waarbij nog een wereld aan schoonheid te ontdekken valt.

 

Deze informatie betreft slechts een samenvatting van het geheel. Mocht u na het lezen hiervan enthousiast zijn geworden en graag meer informatie over dit fraaie landgoed wensen te ontvangen, neemt u dan contact op met ons kantoor en vraag naar de heer Doede Kooistra.

 

In gezamenlijke verkoop met:

Jan-Willem Andriessen (Redres)

Bastiaan Schuijt (Drieklomp)

Foto's
Video
Contactpersoon
Ing. D. Kooistra RT Rentmeester en taxateur Stuur een email (0515) 23 87 00
Bekijk mijn profiel
Vastgoed Locatie
Share This